Kecskeméti Planetárium

Határ: a csillagos ég! A 30 éves Kecskeméti Planetárium regionális vonzáskörrel rendelkezik kisplanetárium lévén, a befogadóképessége 60 fő.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEz ugyan hátrány a nagy létszámú csoportok szempontjából, ugyanakkor mégis előny, mert így bensőségesek, sőt humorosak is tudnak lenni a műsorok. A Kecskeméti Planetáriumban a – személytelen – standard magnós műsorok helyett a csoportokhoz – akár különleges igényekhez is – alkalmazkodó élő előadások dominálnak. Természetesen zenei aláfestéssel, színes diaképek és a csillagos égbolt kivetítésével illusztrálva.

Az Egyenlítőtől az Északi Sarkig bármely földrajzi szélességről látható csillagos égboltot ki tudunk vetíteni, szemléltetvén a Föld forgásának különböző látványát.  Az Egyenlítő csillagos égboltján a híres Dél-Keresztjét és a szomszédos legközelebbi csillagot (a Centauri) is megszemlélhetjük. A planetáriumban azt is meg tudjuk mutatni, hogy az Északi Sarkon csupán egyetlen csillag kel föl és nyugszik le: a Nap. Ezáltal érthetővé válik, hogy ott fél évig nappal van és fél éven át egyfolytában éjszaka.
Nappal és zuhogó esőben is a planetárium kupolájára tudjuk varázsolni akár a tízezer évvel ezelőtti csillagos égboltot. Szemléltetni tudjuk az égitestek mozgását, és mutatunk űrszondák által a bolygókról, holdjaikról, kisbolygókról, üstökösökről készített színes közelképeket, valamint a világ legnagyobb távcsöveivel több órán át fényképezett felvételeket csillaghalmazokról, csillagközi anyagfelhőkről, galaxisokról, stb.
A Föld forgását szimulálva azt is játszhatjuk, hogy képzeletben fölgyorsítjuk az időt, sőt olyat is, mintha űrhajóban lennénk. (Igazi rakétakilövést is tudunk mutatni.) Mindezt gyerekek, felnőttek egyaránt élvezik.

Tehát intézményünk kiválóan alkalmas mindenekelőtt külön iskolai osztályok fogadására, és nekik speciális rendhagyó órák tartására, viszont nem alkalmas nagy bevételt hozó, tekintélyes létszámú közönségre épülő műsorok tartására.
A Kecskeméti Planetárium elsődleges feladata az iskolai oktatást segítő szemléletes, didaktikus – és persze ugyanakkor látványos, sőt a lehetőségekhez képest szórakoztató -, rendhagyó órák tartása. (A planetárium legfőbb sajátossága az a szemléltetési lehetőség, amivel sok esetben egyszerűbben és érthetőbben lehet megtanítani különböző jelenségeket, mint iskolai körülmények közepette.)

Amellett, hogy az intézmény elsősorban planetárium, egy kicsit bemutató csillagvizsgáló is. (Habár amíg más ilyen csillagvizsgálókban a műszer fix elhelyezéséhez nyitható kupolával ellátott épület áll rendelkezésre, itt ilyen sajnos nincs: a távcsövet minden egyes alkalommal ki kell cipelni az utcára, fölállítani, majd a bemutatás végeztével ismét dobozba zárni.) Derült idő esetén tehát (sötétedéstől) távcsöves bemutatásra is lehetőség van. Az érdeklődők távcsövön át a saját szemükkel láthatják adott esetben a holdkrátereket, a Szaturnusz gyűrűjét, a Jupiter felhősávjait és a körülötte keringő Galilei-holdakat, félvénuszt, kettőscsillagokat, csillaghalmazokat, galaxist, csillagközi anyagfelhőket, stb.

A planetárium, mint közművelődési intézmény, nemcsak csillagászati-űrkutatási, valamint fizikai és egyéb ismeretterjesztéssel foglalkozik, hanem helyet ad különféle közművelődési formáknak, amelyekre igény van, és az intézmény falai között megvalósítható. (Ez részben egyfajta művelődési ház pótló tevékenység, aminek reklámértéke is van.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA planetárium nem hivatal, hanem szolgáltatást végző intézmény. Ennek egyenes folyománya, hogy a csoportok számára nem szabjuk meg a látogatás rendjét: azok bármikorra (akár késő estére, hétvégére, vagy ünnepnapra is) bejelentkezhetnek – mindössze az időpontokat kell egyeztetni a naptárban, más csoportokkal való ütközések elkerülése végett -, továbbá ők választhatják meg azt is, hogy milyen műsort igényelnek. (A spontán érdeklődőknek meghirdetett műsorok időpontját és témáját ugyan szükséges megadni , de ezeket az előadásokat a létszámtól függetlenül és az adott közönséghez rugalmasan alkalmazkodva érdemes megtartani.) Ez az elv a nyári napközis táborokra is vonatkozik: nincs megszabva, hány órakor kezdődnek, illetve érnek véget a foglalkozások – a szülőkhöz alkalmazkodunk: akkorra hozzák és akkor viszik haza a gyerekeket, amikor nekik jó.
Az eddigiekből következik, hogy nincs nyitvatartási idő: hétvégeken, időnként ünnepnapon is, valamint késő este; vagyis a programokhoz, a csoportokhoz alkalmazkodva .

A tematikus programban a 15 órakor kezdődő előadásokat a fiatalabb korosztály (óvodások) számára ajánljuk, míg a 16 órakor kezdődőek már az iskolásoknak szólnak. Programunk havonta megújul, így minden hónapban más és más előadásokkal várjuk kedves látogatóinkat.

Érvényes belépőjegy árak (2016-ben):

Belépőjegy egyéni érdeklődőknek

Felnőttek részére (kedvezmény nélkül):

1100 Ft

Diákok és nyugdíjasok kedvezményes jegye:

850 Ft

Családi kedvezményes belépő:

2800 Ft

Pedagógusok részére a belépés alanyi jogon ingyenes.

 

Kedvezményes árak csoportoknak

Felnőttek részére:

950 Ft

Diákok és nyugdíjasok részére:

700 Ft

Pedagógusok részére a belépés ingyenes.

 

Kecskeméti Planetárium
6000 Kecskemét, Lánchíd u. 18./a
Tel.: +36/76-50-50-75
e-mail cím
Facebook oldal

Forrás: mamaKÓd.hu