A gyógyító tönkölypelyva

A tönkölybúza a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. A tönköly a pelyvás gabonák közé tartozik, hazánkba a feltevések szerint a Dunán folyó kereskedelem révén jutott el. Magyarországon a XIX. század végéig termesztették, majd lassacskán feledésbe merült…

Mi a tönkölypelyva?

Gluma (latin növény anatómia)
A pázsitféle növények nemző részeinek borítéka, vékony vagy hártyanemű apró levélkék, melyeket gabonaszóráskor a szél messzire széthord. A gabonaszemet borító, a csépléskor leváló levélkék sokasága.
Ez a gabonaszemeket borító hártyás burok csépléskor nagy tömegben válik le,
a régi cséplési eljárásoknál (csép, nyomtató ló).
A pelyvát szeleléssel távolították el a gabonából – tágabb értelemben: “értéktelen hulladék, holmi”.
“Annyi van belőle, mint a pelyva”. “Polyva, péva, pélva”-alakjai is vannak a nyelvjárásokban.

tönkölypelyva1A tönkölybúza egyéves, vagy áttelelő egyével fű, egyenes, nagyon magas növésű, 60-180cm magas szárakkal. Sajnos a magas szárak kedvezőtlen időjárási körülmények között könnyen megdőlnek, és hamar elfekszenek. Sikeresen a meszes, részben nehéz, agyagos, vályogos talajokon termeszthető, igénytelen, biotermesztésre is kiválóan alkalmas növény. A hidegre más búzafajokkal ellentétben kevésbé érzékeny, viszont nyáron elviseli a hosszú és forró nyári időszakokat is. A tönkölynek minden füzérkéjében 2 búzaszem fejlődik, 3 pelyvával szorosan körülzárva. A hántolás különleges malmokban történik, hiszen nemcsak magát a búzaszemeket, hanem az értékes pelyváját is feldolgozzák. A tönkölybúza fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét és az aminosavak közül az aszparaginsav-, glutamilsav-, alanin-, metionin-, prolin-, leucin-, izoleucin-, tirozin-, fenilalanin-, és lizintartalma is nagyobb. Vitamin és ásványi anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport ( a B12 vitamin kivételével ) és a niacin, valamint E vitamin tartalma sem csekély. Réz, vas, mangán és cink tartalma is meghaladja a hagyományos búzáét, kalciumban, magnéziumban, foszforban és szelénben is gazdag. A hagyományos gabonaféléknél kisebb a szénhidrát és rosttartalma, ezért a cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.

A tönkölybúza hatása:

– Rendszeres és hosszútávú fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint és az erek falán lerakódott, meszesedésre hajlamos zsírréteg.

– Több hasznos energiát ad a szervezetnek, mint ugyanannyi mennyiségű normál búza. Az egész szervezetet erősíti mindenféle káros mellékhatás nélkül. Épp ezért a fogyasztása kifejezetten ajánlott azok számára, akiknek szervezete nagyobb igénybevételnek van kitéve: gyermekek, serdülő, idős emberek, sportolók, nehéz fizikai munkát végzők, vegetáriánusok, várandós illetve szoptatós anyák.

– Jótékonyan hat az érrendszerre, csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát.

– A tönkölybúzát könnyen dolgozza fel a szervezet, kíméli az emésztőrendszert.

– Könnyen, gyorsan felhasználható energiával látja el az izomszöveteket, kötőszöveteket, a belső szerveket, az idegsejteket és az érzékszerveket.

– Érdekes megfigyelés, mely szerint jótékonyan hat a dohányzók pszichés és fizikai teljesítőképességére.

– Szeléntartalmát érdemes kiemelni, ugyanis a szelén hiánya egyes kísérletek alapján szerepet játszik a rákos megbetegedések kialakulásában.

– Esszenciális zsírtartalma, valamint magas B vitamin tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.

– A tönkölybúza lassítja az öregedési folyamatokat, fokozza a teljesítőképességet.

– A hántolatlan búzaszemek kicsíráztatásával búzafű termeszthető, melyet kipréselés után kúraszerűen lehet fogyasztani. A búzafűlé kúra sikeresen alkalmazható daganatos betegségek kiegészítő terápiájaként, illetve még az erősen legyengült szervezeten is segít.

– A tönkölybúza diéta hatásosnak mutatkozott a bélbetegségek, anyagcserezavarok, vesepanaszok, gyógyszerkárosodás és különböző táplálék allergiás tünetek kezelésében is.

 

tönkölypelyva2Felhasználják:

  • vályogtégla készítéséhez,
  • paticsfal építésekor és
  • párnakészítéskor.

 

Tönkölypelyva párnakészítés:

Naturszundi Manufaktúra

További Információ és a párnakészítő elérhetőségei: +36/70-50-50-114

Forrás: mamaKÓd.hu